Răspunsuri

2014-06-02T21:06:34+03:00
Si eu am avut asta ca tema, si profesoara mi-a spus ca este o compunere buna, asa ca ti-o voi da pe a mea. Nu este luata de pe internet, am facut-o eu asa cum ne-a invatat profesoara. Sper sa fie buna si pentru tine.
Deci, vei incepe cu definitia si apoi dai exemple, mai schimbi cateva lucruri la ea daca doresti.
     Nuvela este o specie epica in proza, construita pe un singur fir narativ, cu o intriga bine organizata, care genereaza conflicte puternice.
     Textul suport "Doua loturi" de I.L. Caragiale apartine acestei specii epice intrucat se regasesc caracteristici specifice acestui gen.
     Un prim argument pe care il aduc in discutie este prezenta personajelor, care se afla in conflicte. In text, personajul principal, D.Lefter Popescu, traieste conflicte exterioare cu sotia sa, chivutele si bancherul. "Femeie, trebuie sa fie-n casa.", "Ai venit iar la belete,ai?". 
    Alt argument pe care il aduc in discutie este accentul care cade pe complexitatea domnului Lefter. El traieste de asemenea, si un puternic conflict interior generat de pendularea intre bucurie si deznadejde. De la un om simplu care se crede superior cand afla de cele doua loturi castigatoare la un om trist fiindca nu le gaseste, se bucura din cale afara cand da de ele, iar apoi este atat de necajit de faptul ca biletele nu erau defapt castigatoare, incat ramane marcat pe viata.
   Un alt argument edificator este prezenta modurilor de expunere. Modul principal de expunere este naratiunea, impletita cu descrierea si dialogul.
  Pe baza argumentelor anterior prezentate, fac dovada ca fragmentul suport "Doua loturi" este o nuvela.