Răspunsuri

2014-06-01T10:39:59+03:00
        Sculptura este reprezentata in general prin iconostase decorate cu elemente vegetale si geometrice realizate in basorelief sau ajustare. Aici putem da ca exemplu toate bisericile din lemn din Transilvania.
      In mediul maghiar si cel mai ales cel sasesc dupa caderea plasticii figurative ce insoteste reforma religioasa, sculptura si-a facut din ce in ce mai mult loc in plastica funerara.
      Numeroase opere de arta sculptate ne-au ramas mostenire din aeasta perioada - sarcofagul lui Gheorghe Sukosd (1632), epitaful lui Valentin Franck din biserica evanghelica din Sibiu (1648), amvonul sculptat de Elias Nicolai din Cluj (1646) sunt doar cateva exemple.
      Reprezentarile ce se intalnesc pe epitafuri sunt figurative - portrete ale defunctilor, scene alegorice in relief, putti, virtuti etc
      In Moldova si Tara Romaneasca sculptura este mai slab reprezentata decat in Transilvania si asta datorita obiceiului de a se construi biserci din piatra sau caramizi si nu din lemn. In aceaste regiuni se intalnesc mai mult impletituri din piatra, marmura etc. Ca exemplu putem da bisericile manastirilor Trei Ierarhi si Golia din Iasi.
2 5 2