Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-31T19:58:13+03:00
Citeşte totul despre: apă, femei, graniţe, informare, mâncare, regim comunist, români, trai Oamenii stateau la coadă pentru alimentele de bază / FOTO: laurentiu.elenaworld.net În ultimii ani de comunism mâncarea era puţină şi se găsea cu greu. Ca să aibă ce să pună pe masă, românii se aşezau cu noaptea în cap la cozi interminabile. Mulţi dintre ei nici nu ştiau dacă vor mai găsi ceva atunci când vor ajunge în faţa tejghelei. Pâinea, laptele, carnea, uleiul şi zahărul, toate alimente de bază, erau raţionalizate.

Iarna, temperatura în apartamente ajungea rar la 18 grade Celsius, iar apă caldă curgea doar între anumite ore. În acelaşi timp, lumina şi gazele se opreau frecvent, iar benzina se vindea tot cu raţia.

În ciuda condiţiilor vitrege de viaţă, oamenii nu puteau critica situaţia în public deoarece riscau pedepse aspre din partea Securităţii. Tot ochii şi urechile nevăzute ale organului represiv se ocupau şi de contactele românilor cu străinătatea, care erau strict monitorizate. Cât despre călătoriile în Occident, nici vorbă de aşa ceva în cazul cetăţenilor obişnuiţi.

Vizionarea celor două ore de program pe care le difuza Televiziunea Română nu reprezenta nici un fel de distracţie. Iar Telejurnalul însemna în cele mai multe cazuri transmiterea discursurilor lui Nicolae Ceauşescu şi ode aduse "conducătorului iubit".

Singurele surse de informare despre ce se întâmpla pe plan internaţional erau Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, cu sedii în afara graniţelor ţării.

Pe vremea dictatorului, un statut aparte l-au avut femeile, care au fost obligate să facă copii "pe bandă", mai ales după interzicera avortului. Astfel că, între 1966 şi 1989 peste zece mii de femei au murit din cauza întreruperilor de sarcină făcute pe ascuns. Fenomenul a fost însă ignorat. În schimb, s-a instituit titlul de "mamă eroină", pentru femeile care aveau cel puţin 10 copii.

3 3 3