Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-29T20:19:25+03:00
Poti lua de exemplu amoniacul 3NH3 1.Proprietati fizice : molecula de amoniac are o structura de piramida triunghiulara , cu cei trei atomi de hidrogen in planul bazei si atomul de azot in varf. Polaritatea mare alegaturilor N-H si structura spatiala a moleculei determina un moment electric mare. Moleculade amoniac se comporta deci ca un dipol.Amoniacul este un gaz incolor , cu miros puternic, inecacios , care irita ochii si cailerespiratorii , usor lichefiabil. Greutatea sa moleculara, determinata din densitate, este 17.Moleculeel nu sunt deci asociate in faza gazoasa ; in faza lichida ele sunt asociate , mult maislab insa decat ale apei. Amoniacul lichid are , la 20° , o presiune de vapori de 8.5 At. El seconserva in cilindrii de otel.
Proprietati chimice :

a) Amoniacul este foarte solubil in apa; solutia are proprietati bazice, atribuite hidroxidului de amoniu, care se comporta ca o baza slaba.

Solutia apoasa de amoniac are reactie bazica. Ea inalbastreste solutia rosie de turnesol si precipita hidroxizii sau oxizii din solutiile sarurilor metalelor grele.