CREAREA LIMBII LITERARE
Cel dintai capitol dintr-o istorie a literaturii romanesti inteleaa in felul acesta intetic trebuie sa fie numit, are dreptul de a fii numit " capitolul crearii instrumentului insusi de exprmare " , care ete limba literara . Cum s-a creat deci aceasta limba literara romaneasca si cand s-a creat ?
Nu mai traim in vremea in care lumea isi inchipuia ca intrebuintarea limbii nationala rezulta dintr-o conceptie clara, dintr-un act de vointa :se dezvolta sentimentul national i , dezvoltandu-se , el intra in lupta cu formele straine, ceea ce duce la o impunere a limbii vorbite de toata lumea . Trebuie sa ne gandim ca, in timpurile mai vechi , nimeni nu avea respectul limbii vorbite de toata lumea.
Este un fel de snobism innascut in aceasta mizerabila si admirabila fiinta umana ,care ne face sa despretuim un lucru care este al tuturora , pe cand, dimotriva, lucrul care este l tuturora ar trebui sa fie iubit mai presus de oricare , pentru ca el este mijlocul de fratie omeneasca ; dar sufletul omenesc sufera de acest defect .
(Nicolae Iorga , Istoria literaturi romanesti . Introducere intetica )
EXERCITI:
1 mentioneaza valoarea morfologica a fiecaruia dintre cuvintele subliniate din secventa : Este un fel de nobism innascut in aceasta mizerabila si admirabila fiinta umana, care ne face sa despretuim un lucru care este al tuturora.
2 . precizeaza functia sintactica a cuvintelor subliniate din secvnta : Nu mai traim in vremea in care lumea isi inchipuia ca intrebuintarea limbii nationale rezulta dintr-o conceptie clara, dintr-un act de vointa ..

3 transcrie fiecare propozitie din fraza urmatoare , precizand felul subordonatelor : trebuie sa ne gandim ca, in timpurile mai vechi , nimeni nu avea respectul limbii vorbite de toata lmea .

4 Construiete o fraza alcatuita din doua propozitii, in care sa existe o circumstantiala de mod introdusa printr-o locutiune conjunctionala

5 . Redacteaza o compunere de 10-15 randuri , in care sa-ti exprimi opinia despre importanta cunoasterii si a utilizarii , in comunicare , a limbii literare .

va rog tare mult sa ma ajutati la aceste intrebari ....

1

Răspunsuri

2014-05-29T15:33:51+03:00
1. este=verb predicativ deoarece de inlocuieste cu "exista"
aceasta=adjectiv pronominal demonstrativ
umana=adjectiv variabil
tuturora=pronume
in care=pronume relativ
dintr-o conceptie=substantiv comun simplu.
2 3 2