Răspunsuri

2014-05-29T16:10:10+03:00
1)Intr-o clasa sunt 30 de elevi.sa se afle nr. fetelor si al baietilor stiind ca nr.fetelor este de 4 ori mai mare decat nr.baietilor .  Notam cu x nr. baietilor . 4x-nr. fetelor si  avem: x+4x=30    5x=30   x=30:5   x=6(baieti)    30-6=24 (nr. fetelor) 
2)Un gospodar a strans din gradina 1 500kg de legume si anume:de 4 ori mai multi cartofi decat ceapa si cu 150  kg mai multa varza decat ceapa. Cate kilograme a strans din fiecare fel de legume?   notam cu x-cantitatea de ceapa ,deci cantitatea de cartofi o sa fie 4x,iar cantitatea de varza x+150.=>  x+4x+x+150=1 500    6x=1 500-150   x=1 350:6     x=225   x=225(cantitatea de ceapa)    4x=225*4=900(cantitatea de cartofi) si x+150=225+150=375(cantitatea de varza)
3)Tiberiu a cumparat de la cofetarie 3kg de bomboane astfel:1kg cu 24 000lei,1kg cu 16 000lei si un kg cu 17 000lei.apoi le-a amestecat.cati lei a costat in medie ,un kg de bomboane?    24 000+16 000 + 17 000 totul supra 3 =57 000supra 3 = 19 000lei
4)s-a recoltat graul de pe trei parcele :prima de 8 ha ,a doua de 6ha si a treia de 9ha.de pe prima s-au strans 4 200kg la hectar ,de pe a doua 3 600kg la hectar,iar de pe a treia s-au strans 4 500kg la hectar.cate kg de grau s-au strans in medie de pe un hectar?   8*4 200+6*3 600+9*4 500 totul supra  8+6+9=95 700 supra 20=4 785 kg de grau.
5)intr-o urna sunt 624 de bile rosii,albe si negre.cate bile de fiecare culoare sunt daca avem de 5 ori mai multe bile rosii decat albe si bile negre cat cele rosii si albe la un loc. notam bilele rosii cu r ,cele albe cu a si cele egre cu n si avem:r+a+n=624   r=5a  n=5a+a    5a+a+5a+a=624   12a=624  a=624:12    a=52.(bilele albe)    r=5*52=260(bilele rosii)  si  n=260+52=312(bilele negre)
6)intr-o fabrica lucreaza in trei schimburi 1200 de salariati.in schimbul de dupa-amiaza sunt de 2 ori mai multi salariati decat in cel de noapte ,iar in schimbul de dimineata cu 400 de salariati mai mult decat in cel de dupa-amiaza .cati salariati lucreaza in fiecare schimb?   notam dupa-amiaza cu a,noaptea cu b si dimineata cu c si avem: a+b+c=1200   a=2b   c=400+2b     2b+b+400+2b=1200    5b=1200-400    b=800:5   b=160    a=2*160=320   c=400+320=720.
7)un elev are in biblioteca personala  153 de carti.pe raftul din mijloc sunt cu 5 carti mai  multe decat pe cel de jos si cu 8 carti mai putine decat pe raftul de sus.cate carti sunt pe fiecare raft?  a-raftul din mijloc   b-raftul de jos si c-raftul de sus  => a+b+c=153    a=5+b=5+c-8 =c-13      b=c-8     c-13+c-8+c=153    3c=153+3+8   c=174:3   c=58    b=c-8=58-8=50    a=c-13=58-13=45.
8)suma a trei nr. naturale este 650.stiind ca primul este cu 25 mai mic decat al doilea si ca al treilea impartit la al doilea da catul 4 si restul 15 ,aflati numerele.  a+b+c=650   a=b-25   c:b=4  R=15     D=C*I+R       c=4*b+15     b-25+b+4b+15=650    6b=650+25-15    b=660:6   b=110.    a=110-25=85  si c=110*4+15=440+15=445    
9)calculati:2[3(-2+7)-2]-9=5      2[6x+2(-2)]-9=5      -12x+42-4-9=5       -12x=5-42+4+9      -12x=-24    x=-24: (-12)   x=2  
10)prin impartirea a doua nr. naturale se obtine catul 2 si restul 8.stiind ca o treime  din numarul cel mic este egala cu o optime din nr. cel mare ,aflati numerele.     a:b=2 rest8    1/3b=1/8a    8/3=a/b=>3a=8b      3(2a+8)=8b    6b+24=8b    8b+6b=24  2b=24   b=24:2  si b=12        a=2*12+8=>a=32.  
34 4 34
Mersiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
cu placere :)