Răspunsuri

2014-05-28T09:26:28+03:00
La steaua este o meditaţie pe tema fortuna labilis,fiindcă steaua este un simbol al destinului şi, potrivit concepţiei poporului român, destinul stelei este dependent de destinul omului. Acest destin este dezbătut de Eminescu în Povestea magului rătăcitor în stele, iar de poetul popular în Mioriţa.Poezia este construită pe simboluri care sugerează şi metonimii care inversează rolurile, Spre deosebire de sonetul III (Când însuşi glasul…),unde poetul caută să readucă icoana iubitei în minte, aici avem o detaşare, o renunţare, o înstrăinare. Textul este construit pe o analogie. Aşa cum imaginea stelei, pe care-o vedem, din cauza depărtării în timp şi spaţiu, nu mai corespunde unei realităţi („Icoana stelei ce-a murit / Încet pe cer se suie: / Era pe când nu s-a zărit, / Azi o vedem, şi nu e”), tot astfel Când iubita, devenită iubire sau dor, numai există, lumina ei, icoana ei este încă prezentă în ştiinţa celor din jur: „Tot astfel când al nostru dor / Pieri în noapte-adâncă, / Lumina  stinsului amor /Ne urmăreşte încă”.Caracterul filosofic al poeziei este reprezentat de legea sublimării, sugerată în versul: „Icoana stelei ce-a murit”, corelat cu: „ Tot astfel când al nostru dor /Pieri în noapte-adâncă”,prin conceptele de fortuna labilis şipanta rhei, prin legea reacţiei („Azi o vedem, şi nu e”), prin legea armoniei şi echilibrului („La steaua care-a răsărit”).Poezia poate fi înţeleasă, în contextul temei iubirii, şi ca o idilă trăită sub forma unei amintiri

2014-05-28T12:43:59+03:00
Te referi la versurile celebre si de neuitat, citez din memorie:"la steaua care-a rasatit / e-o cale atat de lunga / ca mii de ani i-au trebuit / luminii sa ne-ajunga".
Eminescu era un domn interesat de multe chestiuni si era la curent cu multe noutati stiintifice, astfel se explica printre altele si versurile pe care le-am citat. Se stia de atunci ca este posibil ca astrii foarte indepartati sa-si fi incetat demult existenta atunci cand la noi abia incepea ca sa apara semnale luminoase de la ei.
3 3 3