Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-28T15:36:19+03:00
Acum, un copil de patru ani, cu o telecomanda in mana poate trece de la un desen animat la un canal cu filme de actiune sau la unul cu scene mai violente.
Programul de la televizor prezinta chiar si in cadrul stirilor imagini nepotrivite pentru copii.

In primul rand, parintii  au dreptul sa faca tot ceea ce se poate pentru a limita accesul copiilor la unele tipuri de programe. Totusi, sa luam aminte.
De cand trebuie copii nostri sa tina telecomanda in mana, cine le permite si de ce? 

Copii trebuie indrumati si supravegheati cu atat mai mult cu cat televizorul si calculatorul sunt medii care chiar au nevoie de mult spirit critic si multa responsabilitate.


Copiii si televizorul


Responsabilitatea parintelui fata de copil depaseste simpla actiune de a indeparta copilul din fata scenelor de violenta. Singura metoda practica si eficienta care va forma copilul frumos este aceea de a-l ajuta sa inteleaga limitarea timpului de vizionare a televizorului. 

Nu ignora sportul. Miscarea ne formeaza corpul iar gandurile si imaginile ne formeaza mintea.

Televiziunea, jocurile pe calculator pot spori calitatea educatiei oferite copilului si il ajuta sa se destinda, insa doar in anumite intervale de timp. 

Totusi, studiile arata ca mintea nu percepe timpul petrecut in fata ecranului ca timp liber si de aceea multi copii si maturi se plang de oboseala, se simt grabiti si ocupati. 

De aceea, copilul trebuie educat sa impleteasca scoala cu iesirile intalnirile de socializare, cu efortul creativ si de invatare.

Un copil petrece in medie 4 ore la televizor zilnic, 28 de ore saptamanal, iar la varsta de 18 ani a petrecut deja 22 de mii de ore in fata ecranului, mai mult decat la scoala.

Un asemenea comportament vine cu diverse riscuri. Copii risca sa piarda formarea unor deprinderi de socializare, deprinderi foarte importante pentru intemeierea unei familii, spre exemplu. 

Mai mult, ei sacrifica de asemenea timpul alocat exercitiului fizic si al jocurilor imaginative.


Cat trebuie sa steau un copil in fata televizorului? Ca parinte trebuie sa stabilesti niste restrictii pentru zilele de peste saptamana si altele pentru weekend. 

Incurajeaza-ti copii sa aleaga dinainte programele favorite si urmareste emisiunile impreuna cu ei, pentru a vedea daca continutul emisiunii este cel potrivit.

In loc sa le respingi optiunile in mod tiranic, incearca sa le explici de ce le consideri nepotrivite pentru ei. In acest mod, le vei oferi un model pentru a lua decizii bune. 

Familiile in care se incurajeaza din tot sufletul arta, maiestria de a spune povesti, muzica, lectura, jocurile de rol, natura si sportul, considera ca televizorul are un rol putin important in viata lor.

Este clar ca niciuna dintre aceste masuri nu vor fi usor de realizat dar oricum e mai bine decat sa trebuiasca sa ii dojenesti toata viata (Inchide televizorul acum!).

Limitarea timpului de privit la televizor inseamna mai putine imagini violente sau vulgare, mai putine glume despre sex sau parade cu stereotipii ciudate.

Metodele de supraveghere ale CNA-ului sunt binevenite pentru ca sustin parintele in demersul educarii copiilor. Totusi, acestea nu functioneaza decat intr-o mica masura.

Limitarea timpului petrecut in fata televizorului ajuta copilul in demersul sau de a-si trai viata, un lucru esential pentru dezvoltarea si devenirea sa.
1 5 1