Mircea cel batran:de ce a fost mircea cel batran un domn iubit si respectat? care au fost urmarile conducerii sale? vlad tepes: care au fost planurile domnitorului vlad tepes , cand si-a inceput domnia? mihai viteazul: de ce a hotarat mihai viteazul :de ce a hotarat mihai viteazul sa cucereasca transilvania si moldova?in propozitii

1
Mircea cel Batran a fost un important domnitor al Tarii Romanesti. A domnit intre anii 1386-1418, iar ca cea mai stralucita victorie a sa este Batalia de la Rovine (10mai1394-17mai1395). A participat la cruciada anti-otomana de la Nicopole din 1396. S-a implicat in politica interna a Imperiului Otoman, sustinand unul din candidatii la tron dupa infrangerea lui Baiazid. Castigator a iesit cel pe care NU il sustinea, Mehmet, drept urmare acest viitor sultan l-a pedepsit pe Mircea.
L-a pedepsit pe el si pe fiul sau, Mihail I, obligandu-i sa plateasca tribut.
Vlad Tepes a avut 3 domnii: una in 1448, una intre 1456-1462, si ultima in 1476. Politica s-a a fost una ofensiva in fata turcilor. A incercat sa restabileasca ordinea in Tara Romaneasca. S-a remarcat prin Atacul de noapte de la Targoviste (1462).
Mihai Viteazu a domnit intre 1593-1601. A incercat sa unifice cele 3 Principate romanesti, reusind sa infaptuiasca o prima unire din istoria acestora. O batalie importanta castigata de Mihai a fost aceea de la Calugareni din 1595. A curecrit, sa zicem asa, intai Transilvania deoarece l-a invins usor pe domnitorul de atunci Andrei Bathory, apoi l-a indepartat de la tron pe Ieremia Movilă din Moldova, infaptuind prima Unire a Tarilor Romane.
Comentariul a fost şters

Răspunsuri

2014-01-28T21:56:21+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Mircea Cel Batran  --->
1. A fost iubit si respectat deoarece el era pentru supusii sai ca un aparator. 
2. Urmarile conducerii lui Mircea Cel Batran au fost intr-un numar extrem de mare : cucerirea de noi cetati ; mitropolia Tarii Romanesti ; legatura cu ortodoxia din alte tari ; relatiile cu biserica catolica
Vlad Tepes --->
1. Nu stiu
2. august 1448
Mihai Viteazul --->
1. Pentru ca armata lui sa fie mai puternica decat cea a Imperiului Otoman.

Sursa : Wikipedia.ro sau Google