Cu 0,(3) din banii economisiti , Ioana isi cumpara carti , apoi cu un sfert din banii ramasi cumpara o geanta , iar de 50 de lei ii cumpara un cadou mamei . Stiind ca i-au mai ramas 70 de lei , aflati ce suma a avut la inceput si cat a cheltuit de fiecare data .

2

Răspunsuri

2014-05-25T12:04:37+03:00
X-suma initiala

0,(3)=3/9=1/3

1/3 din x=  1/3 * x=  x/3 -cartile

x-x/3= (3x-x)/3= 2x/3-restul

1/3 din 2x/3=  1/3 *2x/3=  2x/9-geanta

x/3 +2x/9 +50 +70=x  aducem la acelasi numitor
3x+2x+450+630=9x
5x+1080=9x
5x-9x=-1080
-4x=-1080
4x=1080
x=270
2014-05-25T12:12:06+03:00
X-suma exonomisita
0, (3)=3/9
cartile:3x/9
restul: x-3x/9=(9x-3)/9=6x/9
geanta:6x/9·1/4=6x/36
restul:6x/9-6x/36=(24x-6x)/36=18x/36
18x/36-50=70
18x/36=70+50
18x/36=120
18x=120·36
x=4320/18
x=240 lei banii economisiti
verificare
cartile:240·3/9=80 lei
restul 240-80=160 lei
geanta:160·1/4=40 lei
restul 160-40=120 lei
cadoul mamei:50
rest:120-50=70 lei