Identificati primele doua predicate din ultimul alineat. Indicati felul acestora si aratati prin ce parte de vorbire se exprima.


" In celalalt pat , femeia batrana continua sa doara. Se facea ca se afla intr-o casa cuusile larg deschise si cu incaperile goale. Casa aceea si-o amintea fara sa-si dea seama de unde. Umbla buimaca din incapere in incapere , iar sub picioarele ei desculte , dusumelele erau umede si reci ; incepusera sa putrezeasca si ii era tot timpul frica nu cumva sa alunece. Cand se trezi , ii fu ciuda si continua sa tina ochii inchisi , doar , doar va reusi sa adoarma din nou.
Visul nu se sfarsise inca si Sofia se reintoarse pe meleagurile lui incetosate. Trebuia dus pana la capat. Purta cu ea o legatura grea de chei , le incerca pe fiecare.
O singura usa nu fu in stare s-o deschida. Dadu peste o cheie care nu semana cu celelalte. O rasuci de doua ori - aluneca usor , de parca ar fi fost unsa - si cu ea izbuti sa descuie usa.
Si iat-o pe Sofia , cea din vis , stand in pragul usii. Se uita o vreme uimita si speriata la celalalt trup al ei , de parca i-ar fi fost greu sa se recunoasca."

2

Răspunsuri

2014-05-23T17:01:18+03:00
Iat - predicat verbal exprimat prin interjectie predicativa
se uita - predicat verbal exprimat prin verb predicativ
23 3 23
2014-05-23T17:08:32+03:00
Nu se sfarsise= p. verbal , pers a 3a , forma negativa , nr. singular , modul indicativ , timpul imperfect , exprimat prin verb personal
se reintoarse = p. verbal , pers. a3-a , forma afirmativa , nr singular , modul indicativ , timpul imperfect, exprimat prin verb personal
8 3 8