Răspunsuri

2014-05-21T22:17:40+03:00
Seara razvratita inseamna seara suparata .
Aceasta seara suparata este numita razvratita .
DeOARECE este suparata peste limita

Prima metafora a textului — "seara razvratita" — sugereaza golurile intunecate ale Increatului existential, adancul temporal in care s-au nascut cei dintai oameni; aparitia "razvratita" a vietii este uriasa forfota universala din ziua cea dintai a omenirii, continuata cu suisul in timp al generatiilor.

Imaginea halucinanta a celor care urca "prin rapi si gropi adanci" (metafore), sugereaza necontenita devenire, curgerea omenetului prin veacuri, care se va sfarsi in mormanele de oseminte.

Viziunea plastica a stramosilor care urca "pe branci" din vagaunile vietii, le confera acestora o maretie tragica (dat fiind rezultatul final).

Poetul si fiul nu sunt decat doua momente ale eternei curgeri a raului omenesc. Integrat acestei legi cosmice, poetul simte apasarea timpului si vede "capatul de vreme" al existentei sale ca faptura. Din aceasta constiinta tragica se naste hotararea de a se salva prin cuvant si de a i se darui Veciei.

b) Lexicul fragmentului pus in discutie este alcatuit din cuvinte simple, aparent necautate, de rezonanta autohtona. Poate ca tocmai aceasta simplitate confera Testamentului maretia coloanelor dorice.

e) La nivel gramatical, substantivele "strabunii" si "batranii" (carora li se adauga, in final, "bunii") sunt insotite de adjectivul posesiv "mei”; poetul isi declara astfel apartenenta ia un lant evolutiv care aduce cu el parfumul tare al eternitatii.
Sintactic, propozitia regenta apare abia in ultimul vers al strofei: ideea poetica strabate astfel un sir de determinari — comparabile cu drumul strabatut de omenire, prin timp, pana la noi.

d) Versificatie:
Poezia Testament este alcatuita din cinci strofe; versurile au masura de 11 silabe si rima imperecheata.

2 3 2