Întrebare

A-si dori un rezumat pentru lectura "Un yankeu la curtea regelui Arthur" sau un plan de idei

de Puzzle

Comentarii

  • Avatarul utilizatorului Puzzle Lectura imi trebuie pana VINERI DECI E URGEEEEEEEEEEEEEENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :((Puzzle
    raportează abuzul!
Întreabă pe Puzzle despre această întrebare...

Răspunsuri

Răspunsuri

1
Ferari a răspuns.
Uite :
O straveche camasa de zale din veacul al VI -lea. E din epoca regelui Arthur si a Mesei Rotunde. Se spune ca ar fi apartinut cavalerului sir Sagramor cel Chinuit de Dor. Observati, va rog, gaura rotunda din inelele zalei. Nu i se stie provenienta. Se banuieste ca a fost facuta de un glont. Luati aminte! Am fost de fata la savarsirea faptei. Eu insumi am gaurit zalele. Alegandu-si ca sursa documentaristica traducerea si compilatia lui sir Thomas Malory (sec. al XV-lea) a faimoasei carti Morte d Arthur (cuprinzad, prescurtate, romanele cavaleresti franceze din ciclul Mesei Rotunde) Twain ajungea sa publice in 1889 un roman care, in timp, si-a castigat cu prisosinta un loc in patrimoniul cultural al tuturor popoarelor. Aventura yankeului din Connecticut la curtea legendarului rege, iscusit vesmant literar pentru o satira antiromantica si amara a tiraniei feudale, isi propune ca, mentinand in desfasurarea sa atmosfera insolita si incitanta din debut, sa demitizeze imaginea idilica a evului mediu, opunandu-i tabloul optimist al modernitatii, in spiritul marturisit de Twain chiar in prefata romanului: Neimblanzitele legi si obiceiuri pomenite in aceasta poveste apartin istoriei, ca si intamplarile alese pentru a le ilustra. Nu sustin mortis ca [ele] au existat aievea in Anglia veacului al VI-lea.Nu, eu sustin doar atat: de vreme ce ele au existat in civilizatia engleza si in alte civilizatii in timpuri mai apropiate de noi, banuiala ca fiintau inca din veacul al VI-lea nu trebuie socotita ca o incercare de a defaima veacul respectiv. Ba chiar avem dreptul sa credem ca lipsa, in timpurile acelea indepartate, a unora dintre legile si obiceiurile de care va fi vorba aici, a fost implinita, cu varf si indesat, de alte legi si obiceiuri inca mai rele. Cu simplitatea si naturaletea expresiei sale, cu umorul irezistibil, dublat de accente satirice autentice, Twain alege calea geniala a transmigratiei sufletelor, a transmutatiei epocilor si a trupurilor (conform teoriilor avansate de eroul-martor al evenimentelor relatate) pentru a aplica acuitatea criticii sale sociale si a-si sustine nazuintele generoase, intreprindere in care va recidiva in 1896 cand, publicand Personal Recollections of Joahn of Arc (Amintirile personale ale Ioanei d Arc), oferea o noua confruntare grotesca a cavalerismului medieval cu prezentul, dupa reteta comentariului evenimentelor istorice in spiritul umorului folcloric european si al povestirii populare americane.


sau ceva mai scurt :

Un yankeu la curtea regelui Arthur" reprezinta o incursiune fantastica in trecut. Un american tipic de la sfarsitul secolului al XIX-lea este lovit la cap intr-o incaierare, isi pierde cunostinta si se trezeste in Anglia secolului al VI-lea, langa Camelot, orasul legendarului rege Arthur. Aventurile spectaculoase ale eroului, care aplica in permanenta stiinta secolului sau la conditiile acelor vremuri indepartate, aceasta continua pendulare intre trecut si prezent care de multe ori da nastere unui savuros comic de situatie, contribuie la succesul unui roman scris cu verva si umor.
  • Comentarii
  • Raportează abuzul!
  • Mulţumesc (28)
  • evaluează Calificativ: 3, Voturi: 8

Comentarii

Introdu comentariul tău la acest răspuns aici...